Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Επέκταση του Τράμ στον Πειραιά

Μεταμόρφωση του Πειραιά με 27 νέα έργα υποδομής

Του Νικου Mπαρδουνια

Η δημιουργία έργων υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του λιμένα αλλά και της πόλης του Πειραιά, περιλαμβάνεται στο στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή, περιόδου 2010-2020, που θα παρουσιαστεί αύριο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) από κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για 27 έργα τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτά που χαρακτηρίζονται ως μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το λιμάνι και τους πέριξ χώρους. Ανάμεσα στα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι η επέκταση του μετρό και του τραμ στον Πειραιά αλλά και η δημιουργία νέου λιμένα για κρουαζιερόπλοια, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία monorail περιμετρικά του λιμανιού, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνονται έργα όπως η κατασκευή του προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ για λογαριασμό του ΟΛΠ και του προβλήτα ΙΙΙ για λογαριασμό της Cosco. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται έργα όπως η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας και η δημιουργία μαρίνας στη ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ανάμεσα στα 27 έργα που αναμένεται να εξαγγελθούν είναι:

- Η σιδηροδρομική σύνδεση Θριασίου - Ικονίου (ΣΕΜΠΟ), δαπάνης 143,2 εκατ. ευρώ. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο στην περιοχή του Θριασίου με νέα διακήρυξη σύμβασης παραχώρησης.

- Η επέκταση του νότιου τμήματος του λιμένα για κρουαζιερόπλοια, δαπάνης 230 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή έξι νέων θέσεων μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Εντός του 2010 αναμένεται να γίνει η σχετική προκήρυξη.

- Η επέκταση του μετρό στον Πειραιά (Γραμμή Χαϊδάρι - Πειραιάς), δαπάνης 550 εκατ. ευρώ. Το έργο μπορεί να ανατεθεί το καλοκαίρι του 2010. Θα ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια.

- Η επέκταση δικτύου τραμ. Η α΄ φάση αφορά την περιοχή Ν. Φάληρο - Ακτή Ποσειδώνος, δαπάνης 91,8 εκατ. ευρώ. Διαγωνισμός σε εξέλιξη.

- Η κατασκευή υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς περιμετρικά του λιμανιού, συνολικής δαπάνης 70 εκατ. ευρώ. Υπό δημοπράτηση.

- Εκθεσιακό κέντρο, δαπάνης 90 εκατ. ευρώ. Στόχος η ολοκλήρωσή του για τα Ποσειδώνια 2012. Εργα για τα οποία δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια είναι: η επέκταση του μετρό προς Τζάνειο Νοσοκομείο και Πειραϊκή, η επέκταση γραμμής ΗΣΑΠ προς Δραπετσώνα και Κερατσίνι, η ολοκλήρωση της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου από ΣΕΦ μέχρι λεωφ. Σχιστού (ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα κύρια τμήματα) και η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

2 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε ότι αυτήν την φορά οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη και η εταιρία μας θα πάρει βαθιά ανάσα μέσω αυτής της επέκτασης ας ευχηθούμε το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασ ελπισουμε συναδελφε να γινει κατι δοτι η στασημοτητα δεν οφελει.τωρα 3 χρονια καναμε για βουλα !!!!.φαντασου για πειραια....ας ευχηθούμε το καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή